RSS

Mulakan Setiap Amalanmu Dengan Kalimah

Adab Makan dan Menghidang Makanan

Akhlak Islamiah

adab penyaji makanan

Penyaji  atau pengendali makanan perlu menjaga kebersihan diri untuk menjamin keselamatan  dan kualiti makanan. Langkah kebersihan yang perlu mereka lakukan adalah :


   

sentiasa menjaga kebersihan diri



 

membasuh tangan sebelum memulakan kerja menghidang,selepas menggunakan tandas,selepas kendalikan bahan mentah atau bahan tercemar seperti sampah




kuku sentiasa pendek dan bersih 


 

tidak meletak sebarang peralatan ke dalam pakaian atau apron



 
misai dan janggut dikemas rapi





rambut mesti kemas dan menutup kepala

menanggalkan apro dan penutup kepala sebelum ke tandas






tidak menyebabkan pencemaran makanan seperti bersin,batuk,meludah atau menggaru





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment